Pers & Media‎ > ‎

lange-versie

Ermelo’s MannenKoor

Het Ermelo’s MannenKoor (EMK) heeft een rijke geschiedenis sinds de oprichting op 7 december 1973. Het koor verleent al meer dan veertig jaar medewerking aan allerlei concerten, zangavonden en (kerk)diensten en geeft jaarlijks o.a. een paas-, gala- of kerstconcert. Het EMK kenmerkt zich door een veelzijdig en breed georiënteerd repertoire zoals geestelijke en nationale liederen, maar ook Engelse, Duitse, Latijnse en Russische koormuziek. Daarnaast werken van Beethoven, Mozart, Schubert, Händel, etc. Ook negrospirituals behoren tot het repertoire. In vele plaatsen in Nederland en daarbuiten vormt het, door de manier en inhoud van hun zingen, een graag gehoord mannenkoor.

Sinds april 2016 is Ab Weegenaar de dirigent van het Ermelo’s MannenKoor. Ab Weegenaar (1953) studeerde af aan het conservatorium van Groningen: Fagot en Orgel. Hij was ruim 25 jaar fagottist bij diverse landelijke orkesten (Noordelijk Filharmonisch Orkest, het Residentie Orkest en het Gelders Orkest). Daarnaast legde hij zich toe op orgel en dirigeren. Hij volgde de opleiding koordirectie bij de Hogeschool Gorinchem IDE en volgde daarbij ook zijn zangopleiding. Als (hoofd)organist is Ab thans verbonden aan de Bovenkerk te Kampen, als dirigent is hij verbonden aan Christelijk Gemengde Zangvereniging Immanuel uit Meppel, het Oratoriumkoor Veluwezoom te  Dieren en het Bovenkerk Kamerkoor uit Kampen. Ab Weegenaar maakte diverse cd’s als organist en als dirigent. Op twee cd’s is hij als fagottist te beluisteren, waarbij Klaas Jan Mulder hem op de piano begeleidt. Eveneens was hij in verschillende radio-opnames te beluisteren. In diverse begeleidingsensembles verleent Ab Weegenaar ook als fagottist medewerking aan concerten en tv-opnames, waaronder het EO-programma "Nederland zingt".

“Voor mij als organist, maar vooral ook als fagottist, is het leiding mogen geven aan het Ermelo’s MannenKoor een enorme uitdaging. Het is nl. dezelfde ligging en toonhoogte waar ik als fagottist graag in denk en “voel”. Een vertaling van dat gevoel naar de menselijke stem is natuurlijk fantastisch! Dit alles gecombineerd met de goede onderlinge verstandhouding tussen mij en het koor maakt het allemaal tot een feest om dit prachtige koor te dirigeren”, aldus Ab.

De vaste begeleider van het koor is organist en pianist Bert Elbertsen. Hij studeerde met succes aan het conservatorium te Utrecht. Naast koorbegeleiding heeft hij ook veel ervaring als concert musicus.

Het Ermelo’s MannenKoor heeft inmiddels 1 LP, 2 CD’s/MC’s en 1 CD opgenomen, telkens ter ere van een jubileum. In 1983, ter viering van het 10-jarig jubileum werd een LP gemaakt, genaamd “Tot Roem van Uw Genade”. Met het 20-jarig bestaan in 1993 is er een CD/MC gemaakt met als titel "Morgenlicht". Toen het EMK 25 jaar bestond werd besloten om een kerst CD/MC uit te geven getiteld “Kerstmis”. Ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan is er een jubileum CD uitgebracht met als titel "Wees stil en luister". Aan de opnamen van deze CD is ook medewerking verleend door het Harderwijks Strijkorkest en Bert Elbertsen op orgel en piano.

Het Ermelo’s MannenKoor oefent iedere maandagavond in de Immanuelkerk te Ermelo van 19.45 tot 22.00 uur.

Voor nadere informatie: www.ermelosmannenkoor.nl